Błonnik

• Błonnik, dzięki swym rozwalniającym właściwościom, zapobiega powstawaniu hemoroidów. Rzadziej zdarza się bowiem twardy, zaparty stolec wywierający szkodliwy ucisk na żyły odbytnicze.

• Błonnik zapobiega przepuklinie rozworu przełykowego (polegającej na tym, że w wyniku podwyższonego ciśnienia w jamie brzusznej część wpustowa żołądka wtłacza się przez rozwór przełykowy, w mięśniu przepony, do jamy klatki piersiowej). Im większe zatwardzenie, tym większy wysiłek przy wypróżnianiu i – w rezultacie – tym wyższe ciśnienie powstaje w jamie brzusznej. Doprowadza to do podniesienia i osłabienia przepony, co bywa przyczyną powstawania tej przepukliny. Objawia się ona zgagą oraz wzdęciami.

• Wzrost ciśnienia w jamie brzusznej usposabia nie tylko do przepukliny rozworu przełykowego i hemoroidów, ale również żylaków na nogach.

• Obfity, luźny stolec, szybciej przemieszczający się w jelitach, zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na uchyłkowatość, zapalenie wyrostka ro-baczkowego oraz inne choroby jelit.

• Pektyna oraz gumy i śluzy zawarte w błonniku zmniejszają ryzyko za-chorowania na miażdżycę, nowotwory jelit oraz kamicę żółciową. Dlaczego? Otóż wiążą nadmiar cholesterolu, który wydalany jest wtedy z kałem zamiast przenikać do krwi. Łączą się również z bogatymi w cholesterol kwasami żółciowymi (wytwarzanymi przez wątrobę), co obniża jeszcze bardziej jego poziom. Ponieważ większość kamieni żółciowych powstaje z cholesterolu, ogólnie niższy poziom tej substancji we krwi zmniejsza prawdopodobieństwo ich wytwarzania. Ponadto uważa się, że kwasy żółciowe sprzyjają rozwojowi nowotworu w jelitach, więc im więcej ich błonnik wiąże, tym człowiek jest zdrowszy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kategorie