Choroba nowotworowa – nie jesteś bez szans

Chociaż poczyniono pewien postęp, gdy chodzi o wczesne wykrywanie raka i metody leczenia, największe szanse ma ten, kto docenia wagę zapobiegania zachorowaniu. Smutną bowiem prawdą jest, że dla większości nowotworów złośliwych niewiele poprawił się wskaźnik przeżywalności osób chorych.

W statystykach krajów uprzemysłowionych rak konkuruje tylko z chorobami krążenia do miana głównego zabójcy. Ale nie musi nim być, ponieważ wiele jego odmian wywołują czynniki, nad którymi jesteśmy w stanie panować, w większym stopniu niż się nam zazwyczaj wydaje. Tak więc, gdy naukowcy nie ustają w poszukiwaniach skutecznych terapii, my przez ten czas powinniśmy stosować środki zapobiegawcze.

Przynajmniej 35 procent nowotworów jest wynikiem niewłaściwej diety. Burkitt, człowiek, który wyjaśnił korzyści płynące z diety wysokobłonnikowej, uważa, że odpowiednia dieta – zredukowanie spożycia tłuszczów 01/3, cukru o połowę, podwojenie ilości spożywanej skrobi i jedzenie 40 g błonnika dziennie – zmniejszy o 2/3 liczbę zachorowań na raka. Aż 30 procent nowotworów jest następstwem palenia tytoniu, a niecałe dziesięć procent – szkodliwego środowiska pracy, nadużywania alkoholu i zanieczyszczenia powietrza. Pozostałe możliwe do uniknięcia przyczyny to leki (estrogeny, środki immunosupresyjne) oraz prześwietlenia promieniami rentgenowskimi.

Podczas przygotowywania tego rozdziału dokonałem mnóstwa fascynujących odkryć. Im dłużej studiowałem ogromne ilości leżących przede mną danych, tym bardziej niewykonalne wydawało mi się ich uporządkowanie. Wyglądało na to, że właściwie wszystko, co jemy, pijemy, wdychamy, nosimy i robimy, może być przyczyną raka – jeśli nie u ludzi, to na pewno, jak wiemy z badań i eksperymentów, u innych istot żywych, między innymi szczurów, świnek morskich, psów, małp i krów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kategorie