Cukrzyca a ślepota

Kolejną przyczyną utraty wzroku, i to w każdym wieku, jest tzw. retynopatia cukrzycowa. Retina to po łacinie siatkówka, patia – choroba, a zatem retynopatia cukrzycowa to choroba lub upośledzenie czynności siatkówki w przebiegu cukrzycy. U człowieka chorego na cukrzycę nabrzmiewają i w rezultacie pękają małe naczynia krwionośne zaopatrujące i odżywiające siatkówkę, pełniącą rolę błony światłoczułej, na której powstaje obraz. Wylewy i gromadzący się w ich wyniku płyn powodują uszkodzenia i odklejanie się siatkówki oraz jej bliznowacenie. Sączenie z naczyń krwionośnych może rozprzestrzeniać się na ciało szkliste, galaretowatą substancję wypełniającą gałkę oczną, a przepuszczającą promienie świetlne. To wszystko powoduje postępujące pogarszanie się wzroku. Jest to proces powolny, lecz zarazem nieubłagany. Im dłużej trwają kłopoty z podwyższonym poziomem cukru, tym bardziej jest prawdopodobne, że dojdzie do retynopatii. U około 60 procent cukrzyków rozwija się ona po mniej więcej piętnastu latach, ale tylko u 5 procent rozwinie się na tyle, że będzie groziła utratą wzroku.

Gdybym pisał ten rozdział kilkanaście lat temu, skończyłbym go w tym miejscu z komentarzem, że na retynopatię cukrzycową nie ma rady. Dziś nie jest to już prawda, ponieważ dokonał się w tej dziedzinie wielki postęp i istnieją następujące możliwości zatrzymania procesu chorobowego oraz odwracania już powstałych zmian:

– Fotokoagulacja: wiązka promieni świetlnych o dużej mocy emitowana i kie-rowana przez laser na uszkodzone naczynia krwionośne przyżega je i zasklepia, tak że przestają przeciekać.

– Witrektomia: złogi krwi i tkanka bliznowata w ciele szklistym są usuwane chirurgicznie. Jest to trudny, skomplikowany zabieg, który może być wykonywany tylko przez doświadczonego specjalistę dużej klasy.

– Leki blokujące reduktazę aldozową (są jeszcze w fazie doświadczalnej), przeciwdziałające chorobie drobnych naczyń krwionośnych w przebiegu cukrzycy. Na osłabienie ich ścianek wpływa substancja powstająca w wyniku przetwarzania nadmiaru cukru u diabetyków przez jeden z enzymów (ową reduktazę aldozową). Zahamowanie zdolności ustroju do wytwarzania tego enzymu może zapobiegać retynopatii cukrzycowej (a także kilku innym schorzeniom naczyń i nerwów towarzyszącym cukrzycy). Prototyp wyprodukowanych w USA kilku środków blokujących reduktazę aldozową nazywa się Sorbinil.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kategorie