DIETA ZAPOBIEGAWCZA

DIETA ZAPOBIEGAWCZA. Poza przypadkami dającymi się wyjaśnić rozpoznanymi czynnikami ryzyka – geograficznymi, spolecznoekonomicznymi, rodzinnymi i osobniczymi – jest wiele zachorowań na raka jelita grubego, gdzie trudno doszukać się przyczyn. W jaki sposób można mimo to zmniejszyć ryzyko zachorowania? Głównie przez stosowanie odpowiedniej diety. Ogólnie rzecz biorąc, spożywanie dużej ilości tłuszczów, zarówno nasyconych jak i nienasyconych – mięsa, mleka, produktów mlecznych, oliwy do sałatek – koreluje ze wzrostem liczby zachorowań na raka okrężnicy i odbytnicy. Prawdopodobnie dlatego, że tłuszcz obecny w układzie trawiennym wzmaga produkcję kwasów żółciowych, a te działają aktywizująco na inne rakotwórcze czynniki. Nie jest to pewne. Jednak fakt, że po usunięciu pęcherzyka żółciowego, magazynującego doraźny nadmiar żółci, czynnik ryzyka nieco się zwiększa, wskazuje na to, że teoria dotycząca kwasów żółciowych może być słuszna. Wiadomo też, że Japończycy, którzy spożywają o wiele mniej tłuszczów – tylko 20 procent całkowitej liczby kalorii w pożywieniu w porównaniu z 40 procentami u Amerykanów – o wiele rzadziej zapadają na raka jelita grubego. W zasadzie w krajach o dużym spożyciu mięsa rak okrężnicy występuje o wiele częściej niż tam, gdzie spożywa się duże ilości „ziarna” – kukurydzy, fasoli, ryżu. Można by to tłumaczyć obecnością jakiejś szkodliwej substancji w mięsie bądź „ochronnych” przeciw- nowotworowych związków chemicznych w ziarnach. Niedawno wyodrębniono jeden taki związek – inhibitor proteazy (proteaza to jeden z enzymów czynnych w ustroju) – i trwają intensywne badania naukowe mające na celu stwierdzenie, czy rzeczywiście zapobiega on chorobie nowotworowej lub opóźnia jej rozwój.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kategorie