Jak i dlaczego powstają wrzody trawienne

Żeby zrozumieć, na czym polega zapobieganie chorobie wrzodowej, trzeba wiedzieć, co to jest wrzód trawienny i jak powstaje. Zasadniczą rolę odgrywa w tym procesie kwas solny, którego pewną ilość zawiera normalnie sok żołądkowy (ciekawe, że przy raku żołądka występuje jego niedobór). Ludzie z owrzodze-niem żołądka lub dwunastnicy mogą mieć zarówno normalne, jak i nadmierne stężenie kwasu solnego w soku żołądkowym. Owrzodzenie, w postaci tzw. niszy wrzodowej, powstaje w ten sposób, że kwas, bez względu na jego ilość, nadżera, czasem wręcz przeżera, fragment śluzówki żołądka lub dwunastnicy (początko-wy odcinek jelita cienkiego łączący się z żołądkiem). Nie jest do końca wyjaśnione, dlaczego tak się dzieje. W grę wchodzą różne czynniki. Główna jednak przyczyna może tkwić w jakości śluzu pokrywającego błonę śluzową żołądka i dwunastnicy. Jego zadaniem jest przeciwdziałać żrącym właściwościom kwasu solnego. Gdy śluz nie spełnia tego zadania należycie, kwas przenika aż do samej błony i na mniejszej lub większej jej powierzchni tworzy się nadżerka. Stwierdzono, że ilość wydzielanego kwasu nie ma wpływu na ten proces. A zatem przyczyną owrzodzenia jest nie tyle sam kwas, ile niedobór jakiegoś składnika w śluzie.

Wrzody dwunastnicy i żołądka nie „złośliwiej ą” (w dwunastnicy nigdy zresztą nie rozwija się nowotwór złośliwy), czasem powodują jednak inne poważne komplikacje. Mogą, na przykład, być przyczyną krwotoku wewnętrznego, mogą przeżreć na wylot ścianę żołądka lub dwunastnicy i drążyć sąsiednie narządy, zwłaszcza trzustkę, która leży bezpośrednio za dwunastnicą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kategorie