Jak powstają kamienie nerkowe?

Często kamień zawędruje drogami żółciowymi aż do jelita. Wówczas drogi żółciowe odblokowują się, a ból, żółtaczka i gorączka mijają. Jeżeli kamień nie jest bardzo duży, przestaje być problemem, gdy już znajdzie się w jelitach.

Jak kamienie nerkowe powstają w wyniku krystalizacji składników moczu, tak kamienie żółciowe są wynikiem podobnego procesu zachodzących w żółci, a co za tym idzie, zdecydowana ich większość zbudowana jest z głównego składnika żółci – cholesterolu.

Żółć, której zadaniem jest trawienie tłuszczów, wytwarzana jest w wątrobie i wysyłana głównym przewodem żółciowym, zwanym też wspólnym, do jelit, gdzie zetknąwszy się z tłuszczem, jaki spożyliśmy, powoduje jego emulgację. Wątroba produkuje żółć nieprzerwanie, choć nie zawsze jemy tłuste potrawy. Rozwiązaniu problemu magazynowania nadmiaru żółci, w danym momencie niepotrzebnej, służy pęcherzyk żółciowy, do którego prowadzi przewód pęche-rzykowy, będący odgałęzieniem przewodu głównego, „wspólnego”. Gdy żółć wysłana z wątroby do jelit nie znajdzie tam tłuszczu, wówczas wraca przewodem wspólnym i dalej pęcherzykowym do magazynu, czyli pęcherzyka. Kiedy nato-miast bardzo tłusty posiłek dociera do jelita cienkiego, wtedy do pęcherzyka żółciowego są wysyłane sygnały, aby dostarczył trochę dodatkowej żółci. Zdrowy woreczek żółciowy kurczy się wówczas i wypuszcza ilość potrzebną do strawienia tłuszczu. Jednak gdy w pęcherzyku znajdują się małe kamienie, jeden z nich – a nawet kilka – może się w czasie takiego skurczu wysunąć do przewodu. Dlatego kluczem do zapobiegania kolce żółciowej jest niedopuszczanie tłuszczu do jelit, czyli unikanie smażonych i tłustych potraw.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kategorie