Japończycy, którzy emigrują do Stanów Zjednoczonych

Japończycy, którzy emigrują do Stanów Zjednoczonych, zwykle odchodzą od narodowej kuchni na rzecz typowo amerykańskiej. W ciągu jednego pokolenia osiągają nie mniejszą liczbę zachorowań na raka niż rodowici Amerykanie. Innymi słowy, przyczyną mniejszej liczby zachorowań na raka jelita grubego wśród Japończyków nie jest jakaś szczególna, genetycznie uwarunkowana odporność. Ma to związek z ich dietą.

Pogląd, że tłuszcze bywają przyczyną nowotworów złośliwych okrężnicy i odbytnicy, jest już powszechny wśród lekarzy. Coraz liczniejsi zaczynają też uważać, choć trudno mówić jeszcze o niepodważalnych dowodach, że z kolei chroni nas przed tymi chorobami błonnik, znajdujący się w owocach, warzywach, roślinach strąkowych i produktach pełnoziarnistych. Wyjaśnia się to tym, że błonnik – przyspieszając przemieszczanie się masy kałowej przez jelito grube – skraca tym samym czas kontaktu śluzówki jelita z każdą rakotwórczą substancją, jaka się w tej masie znajdzie. Możliwe też, że jakiś składnik błonnika hamuje wręcz powstawanie komórek nowotworowych. Narzuca się pytanie: co się dzieje z ludźmi, którzy spożywają dużo tłuszczów i jednocześnie wiele produktów bogatych w błonnik? Odpowiedzią są Finowie, gdy się ich porówna z Duńczykami. Finowie, żyjący na obszarach rolniczych, i Duńczycy, zamieszkujący Kopenhagę, spożywają podobną ilość tłuszczów, ale u Finów zapadalność na raka okrężnicy jest znacznie niższa. Powodem jest to, że Finowie, w przeciwieństwie do Duńczyków, spożywają także dużą ilość produktów bogatych w błonnik.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kategorie