Jedzmy ryby, cebulę i czosnek

<p>Po raz pierwszy zwrócono uwagę na korzyści płynące z jedzenia tłustych ryb morskich (łosoś, sardynki, łupacz i makrela), kiedy u pewnych ludów, których jadłospis na nich się głównie opiera, zaobserwowano znacząco mało przypadków choroby wieńcowej. Na przykład, śmiertelność spowodowana chorobą wień-cową wśród Eskimosów w Grenlandii<!–more–> wynosi tylko 3,5 procent, podczas gdy u sąsiadujących z nimi Duńczyków aż 50 procent. Analiza diety obydwu populacji ujawnia, że Eskimosi zjadają dziennie około 5 do 8 gramów tłuszczów wielonienasyconych, występujących w tłustych rybach morskich, podczas gdy Duńczycy (i my) mniej niż 1 gram dziennie. Również łączny obraz lipidów (tłuszczów) we krwi Eskimosów jest dużo lepszy: poziom cholesterolu i trój- glicerydów jest niższy, a HDL wyższy. Ich krew trudniej krzepnie i nawet ciśnienie mają nieco niższe. Wszystko to zostało przypisane tłuszczom wielo- nienasyconym, które oni jedzą, a my nie.</p><p>Istnieją różne typy tłuszczów wielonienasyconych w zależności od ich struk-tury molekularnej. Większość z tych, które znajdują się w naszej diecie, należy do grupy Omega-6 i pochodzą głównie z olejów roślinnych. Natomiast te, które pochodzą z ryb, należą do grupy Omega-3 i różnią się od roślinnych zarówno pod względem strukturalnym, jak i biochemicznym. Są dwa rodzaje dobroczynnych rybich tłuszczów – przede wszystkim EPA (kwas eikozapentaenowy) i w mniejszym stopniu DHA (kwas dokozaheksaenowy).</p><p>Naukowcy zastanawiali się, jaki wpływ miałaby dieta bogata w kwasy tłusz-czowe Omega-3 na ludzi Zachodu. Odkryli, że ochotnicy, którym dodatkowo dostarczano w diecie EPA i DHA, mieli w rezultacie niższy poziom cholesterolu i trój glicerydów, a wyższy HDL. Nie koniec na tym. Krew badanych stawała się mniej „lepka” – w wyniku działania tłuszczów Omega-3 na płytki krwi (trombocyty) – czyli mniej krzepliwa, jak u Eskimosów. Niektórzy naukowcy uważają ten „antypłytkowy efekt” za najważniejszy.</p>

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kategorie