Należy pić wyłącznie wodę butelkowaną

Wielu moich pacjentów, którzy na jakiejś wycieczce byli jedynymi osobami w grupie, które nie miały biegunki, gratuluje sobie, iż byli na tyle przezorni, by zabezpieczyć się braniem zapobiegawczo antybiotyku, czego nie zrobili ich towarzysze podróży. Nie wykluczam, że to antybiotyki ochroniły ich przed zachorowaniem, ale mogli to równie dobrze zawdzięczać pilnemu baczeniu na to, co jedzą i piją, a także wrodzonej odporności.

Jeśli więc nie zalecam antybiotyków ani innych leków, to co radzę robić w zamian, żeby uniknąć biegunki w podróży? Po pierwsze, zachować ostrożność. Należy pić wyłącznie wodę butelkowaną i tylko takiej używać do mycia zębów. Słyszałem, że niektórzy sprzedawcy napełniają puste butelki wodą z kranu, ponownie kapslują je i oferują jako wodę „czystą i bezpieczną”. Dlatego bez-pieczniejsza jest woda gazowana. Jadać powinno się wyłącznie w restauracjach poleconych przez recepcjonistów w hotelu i nie kupować jedzenia u sprzedawców ulicznych. Wszelkie surowizny są groźne, z owoców można jadać tylko te, które dają się obrać ze skórki. Należy unikać bitej śmietany i kremów, szczególnie gdy jest gorąco. Wreszcie nie należy pić koktajli z lodem, ponieważ robi się go zwykle z wody z kranu, a znajdujące się w niej drobnoustroje przeżywają działanie alkoholu i niskiej temperatury. Wszystkie te przestrogi, łącznie z dotyczącymi napojów na lodzie, odnoszą się również do powrotnego lotu. Linie lotnicze zwykle zaopatrują się w żywność i wodę w kraju, z którego wyjeżdżamy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kategorie