Nowa teoria cholesterolowa

<p>W mojej praktyce bardzo często obserwuję pacjentów, którzy mają niezmiennie wysoki poziom cholesterolu pomimo ścisłego przestrzegania zaleceń diety anty cholesterolowej. Inni z kolei, chociaż jedzą bez żadnych ograniczeń wszystko, co lubią, mają stale normalny albo niski poziom cholesterolu. Naukowcy z Uniwersytetu Rockefellera w<!–more–> Nowym Jorku znaleźli wyjaśnienie tego fenomenu. Sugerują, że spożywany przez nas cholesterol może być w różny sposób traktowany przez organizm. U niektórych ludzi dostaje się z żołądka bezpośrednio do wątroby, skąd zostaje wydalony z żółcią do jelit i poza ustrój. Tacy ludzie mogą jeść dowolną ilość cholesterolu, bo i tak nie wpłynie to na jego stężenie we krwi, więc nie będzie się też odkładał na ścianach tętnic. Jeżeli ktoś ma szczęście zaliczać się do tej kategorii, ma problem z głowy i nie musi przejmować się dietą.</p><p> U innych ludzi wątroba, produkująca swój własny cholesterol, może odpowiadać na ten dostarczony z zewnątrz zmniejszaniem własnej produkcji, równoważąc w ten sposób zjedzone w nadmiarze masło, ser i tłuste mięso. I w takim przypadku ilość cholesterolu trafiającego do krwi się nie zwiększa, więc i przy takiej reakcji organizmu też można jeść właściwie wszystko, co się chce. Trzecia kategoria to ludzie, u których lekceważenie diety prowadzi do problemów. Ich wątroba nie wydala spożytego cholesterolu do żółci ani nie reaguje ograniczeniem własnej produkcji na jego nadmiar w diecie. W takim przypadku cholesterol może osadzać się na ścianach tętnic i tworzyć blaszki miażdżycowe, prowadząc w końcu do zawału serca.</p>

One Response to Nowa teoria cholesterolowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kategorie