Prowitamina A

Prowitamina A zmniejsza liczbę zachorowań na nowotwory u zwierząt doświadczalnych i uważa się, że u ludzi też obniża współczynnik ryzyka, gdy chodzi o zachorowania na raka krtani, przełyku oraz płuc. Nie zaleca się natomiast przyjmowania zbyt dużych dawek witaminy A w kapsułkach ze względu na możliwość zatrucia. Badania epidemiologiczne wykazują, że osoby stosujące dietę bogatą w witaminę C, opartą np. na owocach lub warzywach, są mniej podatne na nowotwory, zwłaszcza przełyku i żołądka. Jak już wspomniałem, witamina C przypuszczalnie powstrzymuje proces tworzenia się w żołądku rakotwórczych nitrozamin 5) uwzględniać w diecie warzywa z rodziny krzyżowych, takie jak kapusta, brokuły, brukselka oraz kalafior mogą one zmniejszyć ryzyko zachorowania, zwłaszcza na raka przewodu żołądkowo-jelitowego i dróg oddechowych. Stwierdzono, że zawierają nie jeden, lecz kilka naturalnych „inhibitorów” dla komórek nowotworowych – podczas testów przeprowadzanych na zwierzętach zapobiegały rozwojowi wywoływanych chemicznie nowotworów 6) alkohol spożywać w umiarkowanych ilościach. Osoby nadużywające alkoholu, zwłaszcza jeśli palą, są w znacznym stopniu zagrożone nowotworami jamy ustnej, krtani oraz przełyku. Następstwem nadużywania alkoholu bywa marskość wątroby, która może przerodzić się w raka wątroby 7) unikać produktów konserwowanych, peklowanych lub wędzonych. Departament Rolnictwa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kategorie