Przygotowane bez tłuszczu mięso

Przygotowane bez tłuszczu mięso chciałoby się czymś polać dla smaku. Nie ma jednak sensu raczenie się sosem z pieczeni wraz z tłuszczem, który wyciekł z mięsa. Gdy jednak tłuszcz zetnie się pod wpływem zimna, można go odrzucić, a płynny sos przyrządzić wedle upodobań.

Co jeszcze można jeść, a czego nie, zgodnie ze wskazaniami diety niskocholesterolowej? Takie smakołyki do pogryzania przed telewizorem, jak różnosmako- we chipsy ziemniaczane czy kukurydziane, krakersy serowe, herbatniczki i wafelki, są zakazane. Chrupiące bułeczki, rogaliki, chałki na śniadanie czy kolację muszą przejść do historii. Natomiast pieczywo razowe, żytnie, owsiane i pumper- nikel są w porządku. Pić można wszystko, z wyjątkiem pełnego mleka, słodkich napojów oraz koktajli, chyba że sąą z chudego mleka. Płatki zbożowe są znakomite, ale kluski nie. Owoce można jeść zgodnie z upodobaniami. Podobnie warzywa, ale bez śmietany, masła i nie smażone (żegnaj, smażona cukinio!). Wolno jeść większość gatunków orzechów – z wyjątkiem cashew i macadamias – pod warunkiem, że nie są oblewane czekoladą. Jeżeli waga jest w normie, dozwolone są dżemy, galaretki i miód, oraz takie słodycze, jak miętówki, landrynki, żelki i ciągutki. Wszystkie słodycze zawierające czekoladę i tłuszcz są zakazane.

Można jeść zupy, ale nie na tłustych wywarach czy z dodatkiem masła lub śmietany. Z gotowych może być to bulion, czysty rosół, wszelkie zupy liofilizo-wane.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kategorie