Przyrządzanie mięsa i ryb w wysokich temperaturach

Mimo to Towarzystwo jest zdania, że nie powinny jej używać dzieci i kobiety ciężarne.

  • Kawa. Niektóre badania epidemiologiczne wykazują korelację między piciem dużych ilości kawy i zachorowaniami na nowotwory pęcherza moczowego i trzustki, inne nie. Towarzystwo Przeciwrakowe twierdzi, że nie ma na to wystarczających dowodów. Osobiście sądzę, że rozsądnie jest narzucić sobie pewne ograniczenia, gdy chodzi o napoje zwierające kofeinę.
  • Przyrządzanie mięsa i ryb w wysokich temperaturach powoduje przenikanie do nich silnych mutagenów (czynników powodujących zmiany genetyczne). Niektóre z nich wywoływały nowotwory u zwierząt doświadczalnych. Chociaż Towarzystwo nie wydało specjalnych zaleceń w tej sprawie, inni eksperci zwracają uwagę na fakt, że przy smażeniu na węglu drzewnym, gdy tłuszcz z mięsa skapuje do ognia, powstają rakotwórcze wielopierścieniowe węglowodany aromatyczne. Dlatego powinno się dokładnie zawijać w folię aluminiową produkty przeznaczone do gotowania, pieczenia czy smażenia, a przed spożyciem usuwać z nich tłuszcz i przypalone części. Należy unikać żywności zawierającej azotyny, natomiast spożywać duże ilości produktów i napojów zawierających witaminę C.
  • Cholesterol. Chociaż pewne badania wykazały związek niskiego poziomu cholesterolu z rakiem okrężnicy, Towarzystwo uważa, iż wnioski nie są jedno-znaczne.

Sądzę, że jest to wszystko, co można powiedzieć na temat diety jako środka zapobiegającego nowotworom. Kto będzie się konsekwentnie stosował do podanych zaleceń, znacznie zmniejszy ryzyko zachorowania.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kategorie