Rak przełyku – jeszcze raz tytoń i alkohol

Na szczęście, jest dość rzadki, najczęściej chorują mężczyźni po przekroczeniu pięćdziesiątego piątego roku życia, częściej mieszkańcy miast niż wsi. Istnieje wiele dowodów na związek przyczynowy między tym strasznym nowotworem a środowiskiem oraz stylem życia, na co przecież mamy wpływ.

Główne czynniki ryzyka to nadużywanie tytoniu (zarówno palenie papierosów, jak i cygar, a także fajki) i nadużywanie alkoholu, a zwłaszcza łączenie jednego z drugim. Badania przeprowadzone wśród czarnych mężczyzn z Waszyngtonu wykazały, że przyczyną osiemdziesięciu procent zachorowań było nadużywanie alkoholu, chociaż pewną rolę odgrywało także złe odżywianie. W Bombaju, w Indiach, głównym czynnikiem ryzyka jest alkohol miejscowej produkcji oraz papierosy, w północnym Iranie i północnym Afganistanie — żucie resztek opium z wypalonej fajki, a np. w jednym z regionów w Chinach – jak się podejrzewa – rodzaj marynowanej sałatki. Wydaje się, że bieda i niedożywienie, szczególnie niedobór witamin B2, C i A, czynią ludzi podatnymi na raka przełyku. Przyczyną mogą być również niedobory cynku i żelaza, które objawiają się najpierw stanami zapalnymi, na których tle rozwija się następnie rak przełyku.

Pierwszym objawem tej choroby są trudności w połykaniu. Niestety, kiedy się pojawiają, jest już zwykle za późno na leczenie. Zabiegi chirurgiczne przep-rowadzane są wtedy wyłącznie w celu łagodzenia objawów zwężenia przełyku.

Lepiej więc j ej zapobiegać, przede wszystkim przez zmianę stylu życia i nawyków, jeśli są szkodliwe. Rzuć palenie i przestań nadużywać alkoholu, i to j ak naj szybciej. A od zaraz zadbaj o wzbogacenie diety o produkty zawierające duże ilości witaminy C.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kategorie