Rak trzonu i szyjki macicy – kontrola, kontrola, kontrola

Na nowotwory macicy zapadają najczęściej kobiety między pięćdziesiątym a sześćdziesiątym czwartym rokiem życia.

RAK TRZONU MACICY. Kto jest szczególnie podatny na zachorowanie i na czym polega profilaktyka? Jak już wspominałem, kobiety szczególnie zagrożone rakiem piersi są zagrożone również rakiem trzonu macicy. Predysponuje do niego wiele spośród czynników ryzyka przy raku sutka: otyłość, brak dzieci, wczesne pojawienie się pierwszej miesiączki i/lub późne przekwitanie, dieta i styl życia towarzyszące lepszej pozycji społecznej i ekonomicznej, a także nadmiar estrogenu.

U kobiet z dziesięciokilową nadwagą ryzyko zachorowania jest dwukrotnie większe i wzrasta wraz z dalszym przyrostem wagi. Tęgie kobiety, zwłaszcza po menopauzie, mają wyższy poziom tego hormonu niż powinny, a to sprzyja rozwojowi raka trzonu macicy. Według statystyk otyłość jest groźniejsza dla kobiet, które mają powyżej 170 cm wzrostu.

Ryzyko zachorowania jest również większe u kobiet chorych na cukrzycę i/lub nadciśnienie, prawdopodobnie dlatego, że obu tym chorobom towarzyszy zwykle nadwaga.

U kobiet, które wielokrotnie rodziły (cztery lub więcej razy) prawdopodobieństwo raka macicy jest trzy razy mniejsze. Natomiast te, które nie miały w ogóle dzieci, zwłaszcza z powodu „niepłodności” (i towarzyszących jej zaburzeń hormonalnych) stanowią grupę wysokiego ryzyka. W większości kart chorobowych pacjentek z nowotworem złośliwym trzonu macicy jest w wywiadzie odnotowane, że miały przez wiele lat nieregularne miesiączki lub zaburzenia cyklu jajeczkowania.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kategorie