Selen

  • Witamina E. Chociaż udowodniono, że przeciwutleniacze, takie jak witamina E, zapobiegają powstawaniu niektórych nowotworów u zwierząt, Towarzyst- wo uważa, iż nie ma dowodów na to, że tak samo jest u ludzi. Narodowy Instytut Przeciwrakowy twierdzi zaś, że zarówno witamina E, jak i jeden z enzymów, dla którego uaktywnienia nieodzowny jest selen, działając jak przeciwutleniacze, są w stanie powstrzymać także u ludzi proces niszczenia DNA w komórkach przez pewne substancje rakotwórcze. Powołuje się na to, że udaje się zapobiegać rakowaceniu hodowli komórkowych. Zgadza się jednak z naukowcami z Amerykańskiego Towarzystwa Przeciwrakowego co do faktu, że nie ma żadnych dowodów na to, jakoby megadawki tej witaminy przyczyniały się do zapobiegania nowotworom. Nie ma więc powodów, by dodatkowo zażywać witaminę E, jeśli dieta naturalna jest w nią dostatecznie bogata.
  • Selen. Amerykańskie Towarzystwo Przeciwrakowe twierdzi, że rola selenu w zapobieganiu pewnym odmianom nowotworów (była o tym wcześniej mowa) nie została wystarczająco udowodniona, i nie ma podstaw, żeby go dodatkowo przyjmować. Ostrzega przed eksperymentowaniem z nim, szczególnie na własną rękę, gdyż może być to szkodliwe. Zespół do Spraw Dietetyki, Żywienia oraz Nowotworów przy Narodowej Radzie Naukowej podziela tę opinię.

• Sacharyna. Znajduje się w słodziku do kawy i herbaty, produktach dietety-cznych, napojach, wodach gazowanych, płynach do płukania jamy ustnej, pastach do zębów i kosmetykach. Większość chorych na cukrzycę używa jej zamiast cukru. I znów – jak mówi Towarzystwo Przeciwrakowe – chociaż zostało udowodnione, że sacharyna w dużych ilościach powoduje raka pęcherza u szczurów, nie ma wystarczających dowodów na to, by twierdzić, że zwiększa ryzyko zachorowania u ludzi używających jej w umiarkowanych ilościach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kategorie