Wielu lekarzy sprawdza u pacjentów poziom TRÓJGLICERYDÓW

Jak wynika z moich obserwacji, przy wystarczająco silnej motywacji taka dieta okazuje się niezbyt uciążliwa i wiele osób w Stanach Zjednoczonych jej przestrzega. Łatwo o takie poświęcenie, gdy ma się zdecydowanie za wysoki poziom cholesterolu. Za to jest się zwykle wynagrodzonym, gdyż reżim dietetyczny powoduje obniżenie poziomu cholesterolu nawet o 30 procent. Dalej w tym rozdziale omawiam zalecenia Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego – w indywidualnych przypadkach mogą podpowiedzieć, na ile rygorystyczna powinna być dieta.

Wielu lekarzy sprawdza u pacjentów również poziom TRÓJGLICERYDÓW, czyli „neutralnych” tłuszczów obecnych we krwi. Górna granica normy wynosi około 150 mg, ale należy ostrożnie interpretować wyniki badania. Jeżeli krew nie została pobrana po przynajmniej czternastu godzinach głodówki (z wyjątkiem wypicia wody lub kawy czy herbaty, ale nie słodzonej i bez śmietanki czy mleka), to nawet wysoki odczyt może o niczym nie świadczyć.

Natomiast do badania poziomu cholesterolu krew może być pobierana w dowolnym czasie, bez względu na to, co i jak dawno pacjent spożył.

Jeżeli poziom zarówno cholesterolu, jak i trójglicerydów jest wysoki, ograni-czenia w diecie muszą być dość drastyczne. Trzeba zmniejszyć także ilość spożywanych węglowodanów, czyli cukrów i skrobi. Żegnajcie wszystkie desery i słodycze! Nie wolno wypić więcej niż 30 g mocnego alkoholu, 70 g wina lub 140 gpiwa dziennie. (W przypadku bardzo wysokiego poziomu trój glicerydów-400 mg% lub więcej, lepiej całkiem zrezygnować z alkoholu.)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kategorie