Witamina E polepsza krążenie

Rachunek wyniósł ponad 150 dolarów. Przeprosiłem ich za wtrącanie się i zapytałem, dlaczego kupili te produkty i kto im je polecił. „Lecytyna”, odpowiedzieli, „obniża poziom chole-sterolu i poprawia pamięć, witamina E polepsza krążenie i prawdopodobnie chroni przed rakiem. A ten preparat zawiera inne jeszcze witaminy i – co najważniejsze – magnez, który – gdzieś o tym czytaliśmy – obniża ciśnienie krwi 1 zmniejsza ryzyko zapadania na choroby serca. To dlatego u ludzi żyjących rejonach, gdzie występuje twarda woda zawierająca dużo magnezu, rzadziej obserwuje się chorobę wieńcową. Tran z łososia to najnowsze odkrycie. Jedzą go Eskimosi, a u nich rzadko zdarzają się jakiekolwiek problemy z sercem”.

I jeszcze jeden obrazek. Zeszłego lata zostaliśmy z żoną zaproszeni do znajo-mych na przyjęcie w ogrodzie. Nasz gospodarz położył grubą polędwicę wołową na ruszcie opalanym węglem drzewnym. W garnku z wrzącą wodą ugotował kilka kolb jasnej, młodziutkiej kukurydzy, „prosto z pola”. Befsztyk był z wierzchu przypieczony, w środku soczysty i różowy, kukurydza polana roztopionym masłem. Sól podano w solniczce, by można było jej użyć lub nie, wedle indywidualnych upodobań bądź uprzedzeń. Mężczyzna siedzący koło mnie był wyraźnie przerażony tym obiadem. „Jest pan kardiologiem, prawda? Dlaczego nie powie pan Fredowi (nasz gospodarz), jak niezdrowe jest jedzenie wołowiny i masła, przecież podnoszą poziom cholesterolu i mogą prowadzić do choroby serca.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kategorie