Wszystko o alergii

W uproszczeniu alergię można zdefiniować jako obronną reakcję organizmu na skądinąd nieszkodliwą substancję. Najczęstszymi winowajcami są pyłki roślinne, zarodniki pleśni, roztocza, sierść i łupież zwierzęcy, produkty pokarmowe, jad owadów, niektóre chemikalia i leki. Są to dla każdego człowieka ciała obce (antygeny), ale tylko dla niektórych ludzi stają się ’’alergenami”, wywołującymi chorobliwą reakcję obronną ustroju. Reakcja alergiczna objawia się zatkanym nosem, pokrzywką, swędzeniem skóry, łzawieniem oczu, chwilową utratą słuchu, świszczącym oddechem lub biegunką. Zdarza się nawet, że zagraża życiu, jeśli wywoła wstrząs anafilaktyczny, w toku którego dochodzi do groźnego spadku ciśnienia krwi i zaburzenia pracy serca. Gdy nie podejmie się natychmiastowej interwencji, może nastąpić śmierć. Charakter symptomów zależy od czynnika, który je wywołał, od stopnia uczulenia organizmu na ten czynnik, a także od tego, kiedy i w jaki sposób alergen wnikną! do organizmu – przez drogi oddechowe, skórę, przewód pokarmowy, czy też zastrzyk podskórny lub domięś-niowy.

Ciekawy jest mechanizm, który sprawia, że zjedzenie smacznej krewetki może zagrażać życiu, lub że nagle nie można powstrzymać napadu kichania podczas gry w golfa na trawie. Winę za to ponosi nasz system immunologiczny, czyli odpor-nościowy. To zbiorowisko tkanek i komórek w naszym ciele ma za zadanie chronić nas w sytuacjach groźnych dla życia. Czasami jednak, i tak jest w przypadku alergików, system immunologiczny nie działa tak, jak powinien. Traci zdolność odróżniania dobra od zła, a „przyjaciela” od „wroga”. Uruchamia więc naturalne mechanizmy obronne – używane normalnie do zwalczania wirusów, bakterii lub komórek nowotworowych – przeciwko zupełnie nieszkodliwej substancji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kategorie