Zapalenie wyrostka robaczkowego

Do czego miałby być organizmowi potrzebny, skoro nie ma żadnych właściwości odżywczych, nie zawiera witamin ani soli mineralnych, i tylko po to przechodzi przez przewód pokarmowy, by być wydalony? Jednak w latach sześćdziesiątych dwaj naukowcy, Burkitt i Trowell, zauważyli, że w biednych rejonach świata wyżej wymienione choroby występują znacznie rzadziej niż w rozwiniętych krajach zachodnich. Na przykład, w wielu rejonach Afryki i Azji uchyłkowatość właściwie nie jest znana. (Jest to przewlekła choroba, najczęściej jelita grubego, w którego ścianie powstają workowate uwypuklenia, tzw. uchyłki. Z czasem przechodzą w stan zapalny i mogą być przyczyną wielu różnych powikłań.) Nie znane są tam również takie choroby, jak nadciśnienie, nowotwory jelit, zapalenie wyrostka robaczkowego oraz zaburzenia funkcji serca na tle zmian miażdżycowych. Burkitt twierdzi, że zasadnicza różnica między, powiedzmy, producentem filmowym z Hollywood a tubylcem z afrykańskiego buszu polega na sposobie odżywiania się. Afrykań- czycy spożywają błonnik w dużych ilościach, a Amerykanie nie. Drastycznie zredukowano jego spożycie w krajach bogatszych, jedząc coraz mniej pełnoziar- nistych produktów zbożowych, a coraz więęcej białej mąki, ciemnego mięsa i tłuszczów. Afrykańczyk spożywa bardzo mało tych „dobrodziejstw cywilizacji”, chyba że przeprowadza się z buszu do miasta. Wtedy zaczyna zapadać na te same choroby cywilizacyjne, co my. Według Burkitta i jego współpracowników, gdybyśmy zaczęli stosować dietę Afrykańczyków albo przynajmniej naszych przodków, znacznie rzadziej byśmy zapadali na te choroby, które wymieniłem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kategorie