Zapobieganie najczęstszym nowotworom

Przedstawię dwa oficjalne stanowiska amerykańskich onkologów dotyczące diety przeciwnowotworowej. Narodowy Instytut Przeciwrakowy daje następujące zalecenia: i) ograniczyć spożycie produktów bogatych w tłuszcze, zarówno nasycone, jak i nienasycone 2) jeść dużo owoców, warzyw oraz zbożowych produktów pełnoziarnistych 3) jeść produkty bogate w błonnik 4) dbać o za-chowanie właściwych proporcji w diecie 5) unikać zarówno nadwagi, jak i niedo- wagi.

Są to dosyć ogólne sformułowania, zobaczmy więc, co mówi na ten temat Amerykańskie Towarzystwo Przeciwrakowe. Tym razem rad jest siedem: 1) nie dopuszczać do nadwagi (pogląd ten oparty jest na dwunastoletnich badaniach, które wykazały znaczny wzrost liczby nowotworów macicy, pęcherzyka żółciowego, nerek, żołądka, okrężnicy oraz sutka u osób z nadwagą, zwłaszcza gdy przekraczała 40 procent zalecanej normy) 2) ograniczyć spożycie tłuszczów. Podobnie jak Instytut Przeciwrakowy, Towarzystwo uważa, że nadmiar tłuszczów zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na raka sutka, okrężnicy i gruczołu krokowego. I zaleca ograniczenie spożycia tłustego mięsa, pełno tłustego mleka, masła i innych produktów z pełnego mleka oraz olejów i tłuszczów do smażenia i pieczenia 3) zwiększyć spożycie produktów bogatych w błonnik, takich jak pełnoziarniste pieczywo i kasze, oraz owoce i warzywa – ze względu na ich właściwości przeciwnowotworowe, a także, by zastąpić nimi produkty zawierające tłuszcz 4) spożywać co dzień produkty bogate w witaminy A i C, a więc zielone i ciemnożółte warzywa (marchewkę, pomidory, szpinak) oraz niektóre owoce (morele, brzoskwinie, melony), które są bogate w beta-karoten, czyli prowitaminę A.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kategorie