fbpx

MIESZKANIE PONADSTYLOWE I PONADCZASOWE

Niewielkie, kompaktowe mieszkanie, zaprojektowane dla pary młodych ludzi związanych designem.

Ponieważ inwestorzy byli już mocno znużeni jasnymi, prostymi, skandynawskimi wnętrzami- w projekcie tego mieszkania kierowaliśmy się w zasadzie tylko jedną główną wytyczną – ma być ciemniej, bardziej klimatycznie – tak, żeby przyjemność ze spędzania czasu w mieszkaniu była jak największa.

Mieszkanie nie miało być utrzymane w żadnym konkretnym stylu. Bazuje więc na inspiracjach związanych z modernistycznymi mieszkaniami w warszawskich lub paryskich kamienicach, industrialnym barze, przewodnim tropikalno-roślinnym motywie. Wszystko jest uzupełnione nowoczesnymi i nieoczywistymi rozwiązaniami.

Mieszkanie o powierzchni 54 m2 składa się z salonu z aneksem kuchennym w dużej wnęce, dwóch małych sypialni oraz łazienki. Miało tę niewątpliwą zaletę, że było dość wysokie jak na mieszkanie w nowym budynku wielorodzinnym (280 cm),a przez oryginalny układ samego budynku – miało okna z trzech stron świata. Dzięki dostatecznemu doświetleniu z każdej strony nie było obawy o pozostawienie nieotynkowanego, pomalowanego na ciemny grafit, prefabrykowanego stropu z przewodami elektrycznymi prowadzonymi po wierzchu i utrzymania wykończenia w ciemnych odcieniach granatu i szarości.

Dla odpowiedniego balansu z ciemnymi kolorami, mieszkanie ma dość jasną, drewnianą szczotkowaną podłogę w kolorze ciepłego dębu, z wyraźnym wzorem. Poza tym złote dodatki, elementy ze słomki i duża ilość roślin bardzo zyskały, będąc prezentowane na kontrastowym ciemnym tle.

Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że w mieszkaniu nie została użyta ani jedna płytka ceramiczna lub gresowa, a wszystkie powierzchnie, do których zazwyczaj dedykuje się tego rodzaju okładziny, zostały wykończone przy pomocy impregnowanego cementu cienkowarstwowego. Tego rodzaju powierzchnie są na podłodze i ścianach łazienki (w tym również pod prysznicem) oraz na posadzce kuchni.

Kuchnia została wydzielona z salonu za pomocą industrialnego przeszklenia inspirowanego klimatem barowym lub restauracyjnym. Takie rozwiązanie jest jednym z największych atutów tego mieszkania – jest to idealny kompromis pomiędzy otwartą a całkowicie wydzieloną strefą kuchenną.

Projektant: we.make [pracownia projektowa]
Zdjęcia: Stanisław Zajączkowski
Lokalizacja: Wrocław, Osiedle WUWA2

Zobacz również

MIESZKANIE PONADSTYLOWE I PONADCZASOWE

Niewielkie, kompaktowe mieszkanie, zaprojektowane dla pary młodych ludzi związanych designem. Ponieważ inwestorzy byli już mocno znużeni jasnymi, prostymi, skandynawskimi wnętrzami- w projekcie tego mieszkania kierowaliśmy

CASESTUDY: Mieszkanie bluesowe

Stanęliśmy przed dość trudnym zadaniem.Naszym Klientem był młody mężczyzna, dla którego mieliśmy zaprojektować jego pierwsze własne mieszkanie. Ponieważ jest wielkim fanem muzyki bluesowej – mieszkanie

Odezwij się do nas, my odezwiemy się do Ciebie!

+48 696029912

Adres ul. Reszelska 10/6; 54-113 Wrocław

Email hello@wemake.pl

© 2020 – we.make                 

Część fotografii przedstawia projekty wnętrz zrealizowane dla pracowni Partner Design

ZAPISZ SIĘ!

Wysyłamy przydatne informacje dotyczące procesu projektowania wnętrz. Informujemy o nowych wpisach na blogu. ZERO spamu! Tylko konkrety. :)